Thursday, 2 May 2013

APA CEGHITA ..

Posted by armawati at 18:51
Amboi! Lama sungguh tak update blog. bukan tak nak update selalu tetapi kesibukan membatasi segala. Mohon ampun dan maaf andainya.. rakan - rakan lain tertunggu - tunggu perkhabaran daripada saya.
Alhamdulillah dah selesai menyiapkan tugasan PJJ UPSI Sem 3. Lega rasanya.

Masa mula - mula isi mata pelajaran opsyen untuk sambung belajar, saya pilih  Pemulihan Khas sebagai pilihan pertama, pilihan kedua Matematik. Tup - tup bila dapat.. nah Bahasa Melayu. Sepatutnya saya boleh berbangga saya boleh memartabatkan Bahasa Ibunda tapi tak boleh pegi la.. Orang kata  mimpi pun cakap melayu bukan cakap omputih.
Kemudian, bertukarlah saya ke Pendidikan Khas (Masalah Pembelajaran). Oleh Kerana saya mengajar Pemulihan Khas jadi sekurang-kurangnya saya tahu serba sedikit teknik dan kaedah yang sesuai dengan tahap prestasi murid - murid pemulihan saya.(Kononnya lah..) 

Bila dah bertukar opsyen, maka sesungguhnya bertukar halalah saya ke Tanjong Malim daripada ILKM, Jawi. kelas Pendidikan Khas ni seronok sebab gelak je memanjang.. yela cerita kisah kanak - kanak pelbagai masalah pembelajaran. kena tahan sabar ajelah. Bagi kami bertiga diam aje la, tak boleh nak menyampuk. 3 orang termasuk saya; Silmi dan isterinya Norizan. Kami bertiga juga la yang buat permohonan tukar opsyen. 

Pensyarah Dr. Rahim Razali bertanya ' kenapa kamu bertiga ni tak gelak pun?'. Mana nak gelaknya, saya dan Norizan mengajar Pemulihan Khas manakala Silmi ngajar Matematik. Dr. Rahim bertanya lagi,' Habis tu ngapa ambik Pendidikan Khas?' Teka apa kami jawap...jeng..jeng..jeng..
Ada 1 peristiwa lucu yang ingin saya kongsikan bersama.. cerita ni Dr. Rahim yang cerita pada kami. Begini ceritanya... Pada suatu hari. Kelas Pendidikan Khas nak masak kuih buah melaka. Disuruhnya kanak-kanak pendidikan khas mengulilah tepung. Biasalah budak-budak,kan. lenguh tau menguli! Udah letih pulak nguli tepung, diulinya tepung kat lutut. Agak -agak siapa yang makan kuih deme tu ha! Jadilah jamuan kecil-kecilan. Maaf andai tak sama dengan kisah benar. Ini mengikut pemahaman saya.


Esok balik kampung nak mengundi..Anak-anak tanya 'ibu nak pangkah apa?' selamba je saya jawab,' ikut suka nak pangkah sapa. Undi rahsia1'. 

0 comments:

Post a Comment

 

Singgah la sat... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea